U Cestici održana projekcija ratnog dokumentarnog filma “Ivan Sokač – život za Hrvatsku”

28.12.2021. 11:08:00

 

Općina Cestica i Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995. jučer su, povodom 30.godišnjice pogibije branitelja Mirka Lazara, organizirali projekciju ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku".

Često se kaže da heroji ne umiru sve dok traje sjećanje na njih. Sinoćnja promocija filma dokaz je da će sjećanje na Ivana Sokača, zapovjednika 104. Brigade ZNG, živjeti još jako dugo. Tome će svakako pridonijeti odličan dokumentarni film, koji scenaristički potpisuju Borna Marinić i Ivan Zvonimir Ivančić, a redatelj filma je Vladimir Leskovar.

 

Film kronološki daje kratak prikaz života Ivana Sokača, a nastavlja se detaljnim opisom ratnih događanja na samim počecima moderne hrvatske države. Njih donose najvažniji akteri, od mnogobrojnih suboraca Ivana Sokača, do tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske Franje Gregurića.

Promociju filma organizirali su Općina Cestica i Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995.

Klub varaždinskih branitelja 1991-1995 osnovan je prije četiri godine i jedan je od najmlađih braniteljskih udruga na području Varaždinske županije. Njegova zadaća je promicanje istine o Domovinskom ratu, a upravo na tom tragu je i pokrenuta inicijativa o snimanju dokumentarno-ratnog filma.

Film prikazuje životni i ratni put Ivana Sokača. Ivan Sokač bio je zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske i predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. Od 1991. radio je u Štabu teritorijalne obrane Operativne zone Varaždin, a odmah na početku Domovinskog rata uključio se u stvaranje Hrvatske vojske.

Bio je jedan od osnivača 104. brigade Zbora narodne garde na varaždinskom području te sudjeluje u borbenim djelovanjima na pakračkom području. U tijeku provođenja akcije Alfa 91. u Pakracu na Gavrinici 28. prosinca 1991. prilikom dovođenja novih snaga iz ivanečke 2. bojne na lijevi bok varaždinske 1. bojne, sa skupinom branitelja nailazi ispred neprijateljskog tenka, te pogiba zajedno s još trojicom hrvatskih branitelja.

Ivan Sokač nositelj je odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koje je nakon 27 godina posthumno primila njegova obitelj, a posthumno je promaknut u čin pukovnika, 1992. godine. Scenaristi filma su Borna Marinić, Ivan Zvonimir Ivančić i Vladimir Leskovar koji je ujedno i režiser filma.

- Sada imamo dokument koji prikazuje na koji su način naši branitelji stvorili hrvatsku državu. Mnogi mladi s područja Općine Cestica 90-ih su godina otišli na ratište. Nažalost, neki od njih se nikad nisu vratili, među kojima su Janko Kukec, Mirko Lazar, Marijan Vučak te Damir Bednjanić.Smatram da mi, kao generacije koji uživamo plod njihove borbe, moramo zahvaliti i njima i svim živim braniteljima koji su stvorili ovu državu. Na nama je da ostavimo mladim generacijama uspomenu na koji je način stvorena Republika Hrvatska - rekao je načelnik Mirko Korotaj.

Video     izjava i svjedočanstva preživjelih sudionika akcije "Alfa 91." za potrebe snimanja filma "Ivan Sokač-život za Hrvatsku". možete pogledati na  sljedećem inku https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=151843846429014

Izvor: PDN/Foto: Dino Možek

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.