Velikosrpski projekt u Hrvatskoj: Politički sukobi oko rodnih studija

09.07.2024. 16:17:00

Drama oko uvođenja Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu ne prestaje, a danas je ponovno izazvala burnu raspravu u Hrvatskom saboru. Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta istaknuo je kako je Ankica Čakardić, voditeljica Rodnih studija, politički aktivna u stranci SDSS, što je okarakterizirao kao dio "velikosrpskog projekta", prenosi Dnevno.hr

“Skrivajući se iza autonomije fakulteta i znanstvene zajednice, ona docira izabranim predstavnicima naroda kakvu bi politiku trebali voditi. Kakva je to poruka, kakva je to poruka znanstvene zajednice?” upitao je Kukavica. On je dodao da Domovinski pokret od početka zauzima stav da ih zanima narodna, a ne rodna ideologija, naglašavajući kako će se baviti temama važnim njihovim biračima.

Na ove izjave reagirala je Anja Šimpraga iz SDSS-a, pojašnjavajući kako Čakardić nije članica SDSS-a, već Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. "Ako ne poznajete razliku između Vijeća i političke stranke, imate Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina pa možete pogledati," replicirala je Šimpraga.

U raspravu se uključio i Stipo Mlinarić Ćipe iz Domovinskog pokreta, koji je istaknuo kako je, prema njegovom mišljenju, razlika između SDSS-a i SNV-a neznatna. “Vrlo dobro znamo razliku između SDSS-a i SNV-a, ali tu zapravo razlike nema, svi oni rade na velikosrpskom projektu koji pokušavaju provesti u Hrvatskoj,” izjavio je Mlinarić. Također je pozvao predsjednika SDSS-a da ode u Petrovce gdje se traže kosti branitelja koji su mučki ubijeni, naglašavajući kako je pravo na grob ustavno pravo koje se ne smije zanemariti.

Ankica Čakardić, voditeljica Rodnih studija, ranije je otkrila kako će novi program obuhvaćati tri glavna obvezna kolegija: feminističku teoriju, rodnu povijest i feminističku metodologiju, uz izbornih 20-ak do 30-ak kolegija iz različitih disciplina poput književnosti, lingvistike, sociologije i drugih. “Ideja je da studenti prođu kroz pojmovnu i konceptualnu mrežu koja nam je nužno potrebna,” pojasnila je gostujući na N1.

Iako su neki političari izrazili negodovanje zbog uvođenja novog studija, Čakardić je uvjerena da će nadležna agencija odobriti program. “Čuli smo reakciju ministra Fuchsa, treba pogledati program, zadovoljava li tehničke kriterije. Ono što eventualno može postati problemom jest možda neka tehnička začkoljica koju treba doraditi, ali sve izvan toga ne smije ni ne može biti razlog za blokiranje akreditacije,” kazala je.

Čakardić je također istaknula da su Hrvatski suverenisti, Most i Domovinski pokret najglasniji u kritiziranju novog studija. “Mislim da je posrijedi neki oblik instrumentalizacije, pokušaja instrumentalizacije pitanja akreditacije studija za vrlo jeftine političke poene,” rekla je Čakardić.

Ova rasprava ukazuje na dublje političke i ideološke podjele unutar Hrvatske, gdje uvođenje novih akademskih programa može postati bojno polje za šire društvene i političke sukobe.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.