Vučić: Srbija prati kako se naoružavaju zemlje u regiji

20.10.2019. 17:18:00

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju da Srbija prati kako se naoružavaju zemlje u regiji i čini sve da izbjegne destabiliziranje i izbjegavanje sukoba u tom području, ali se mora naoružavati jer to čine drugi oko nje.

“Uvijek sam zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabiliziranja u regiji”, rekao je Vučić u jutarnjem programu komercijalne TV Prva bliske srbijanskom državnom vrhu.

Naoružavaju se i Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje, sukladno svojim mogućnostima, rekao je.

“Vidimo tko sa strane naoružava i Albance na Kosovu, koje helikoptere traži Crna Gora. Sve to pratimo”, rekao je Vučić.

Srbija ne može pratiti Rumunjsku po novcu koji ulaže u naoružanje, niti može kupovati sustave koje Rumunji kupuju, ali može pratiti zemlje poput Bugarske i Mađarske, rekao je.

Kazao je da se sada svi u svijetu naoružavaju “jer više nema jednog policajca u svijetu”, već “ima mnogo igrača”.

U takvim okolnostima bolje je biti godzila nego bambi, izrazio se metaforički. Ranije je “bila jedna godzila”, a sada ih je više diljem svijeta jer su osim SADa, Kine i Rusije, na sceni i Indija, Turska, pojedine afričke zemlje, te Japan, Indokina… Ne smijemo biti slabi i lak plijen. Ne smijemo biti bambi, rekao je Vučić.

Vojsku je usporedio s politikom, rekavši kako je to šah koji se igra “na više tabli, s više igrača”.

“To nisu naši neprijatelji, ali jesu protivnici. U vojsci morate imate ono čime ćete se braniti. Sukladno tome, ne želimo istrčavati, ali da li će biti dobrih, važnih, značajnih protuzračnih sustava – bit će, da li će biti dodatnih najsuvremenijih bespilotnih letjelica – da, hoće”, naglasio je Vučić.

Ne navodeći pojedinosti rekao je da Srbija “jača kapacitete, ne zato što se sprema za bilo što, već je to način da sačuvamo zemlju”.

Nedavnu trojnu inicijativu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o osnivanju “mini Shengena” i čvršćeg ekonomskog povezivanja u regiji Vučić je ocijenio kao “jako važnu” jer je to istodobno “i mirovna i politička inicijativa”, ali “i ekonomski važna”.

O jučerašnjem posjetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji Vučić je ponovio da je “odnos povjerenja s Rusijom na najvišoj razini”.

“Ne moramo o svemu misliti isto, ali o većini stvari mislimo slično”, rekao je srbijanski šef države. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.