ZAKUHALO U BIH Dodik ponovno širi kaos i kreira atmosferu straha, ali ovoga puta njegov cilj je nešto drugačiji

26.04.2023. 08:26:00

Cirkus se nastavlja, BiH i dalje živi u atmosferi "straha" od raspada i novog rata, potvrđujući da je još jedan ‘bolesnik Balkana‘

U BiH nikad nije dosadno. Opet se uzburkalo. Milorad Dodik ponovno najavljuje odcjepljenje srpskog entiteta Republike Srpske, pa i ujedinjenje sa Srbijom, jer na to, kaže, "Srbi imaju pravo" kao, prema njegovu mišljenju, "najveće žrtve" ratova 90-ih. Sve je to izgovorio na komemoraciji za žrtve ustaškog logora Jasenovac u Donjoj Gradini i pred Aleksandrom Vučićem koji je to "stoički" i mirno odslušao. Takvi iredentistički pozivi postali su njegova politička konstanta kada treba njemu ili Aleksandru Vučiću, a posredno i Vladimiru Putinu, pokazati svoje "mogućnosti" u balkanskoj trusnoj regiji.

No, iza ove najnovije Dodikove secesionističke eskapade stoji izravni ekonomski interes, kao i "definiranje" RS-a kao njegova osobnog lena. Miloradu Dodiku nije stalo do stabilne i funkcionalne BiH jer samo u disfunkcionalnoj BiH on može funkcionirati, opstajati i "mešetariti" kako ekonomski tako i politički. Ovdje ne treba amnestirati narodne predstavnike druga dva konstitutivna elementa. Naime, sve se vrti ponovno oko imovine. Dodik koristi oprobanu dugogodišnju taktiku jer svaki put kada prijeti secesijom, on zapravo traži neke ustupke za sebe i RS.

Novi zakon

Skupština RS-a donijela je zakon kojim se želi sva državna - dakle, imovina u vlasništvu BiH - nepokretna imovina prisvojiti da postane vlasništvo srpskog entiteta, iako je to, prema objašnjenju iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, neustavno i suprotno Daytonskom sporazumu. No, Dodik tvrdi kako je RS odlučan da se o državnoj imovini neće raspravljati u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH "jer bi to značilo da je pitanje imovine pitanje BiH", a to, prema njegovu mišljenju, "nije tako". Uz to Dodik, ali i sve tzv. oporbene stranke koje su po tom pitanju uglavnom jedinstvene, želi ojačati unutarnje granice između RS-a i Federacije BiH, praktički učinivši ih državnima koje bi nadgledale policije entiteta. Nadalje, žele ukinuti nadležnosti Suda i Tužiteljstva BiH na prostoru RS-a kao neustavnih i nelegalnih tijela BiH, iako je njihov zahtjev zapravo suprotan Ustavu. Time se zapravo stvara pretpostavka za funkcioniranje RS-a unutar BiH, ali bez ikakve pravne, pa i političke veze sa središnjom državom i vlasti u Sarajevu. Kako je rekao Milorad Dodik, taj dokument ojačat će samostalnost RS-a u sklopu BiH. Štoviše, u planu koji je iznesen pred Skupštinu RS-a izričito stoji, kako prenosi RSE, da je "BiH kolonija koja ne posjeduje teritorij nego samo granicu". Naime, time žele naglasiti da BiH nije suverena država jer njome upravlja visoki povjerenik međunarodne zajednice, a u Ustavnom sudu su i tri strana suca. RS se već dugo protivi takvom sastavu Ustavnog suda, a ni HDZ BiH nije protiv toga, premda Dragan Čović stalno kalkulira.

Vučićevo prešutno odobravanje

Prema tom skupštinskom nacrtu, i Sud i Tužiteljstvo BiH su neustavni i nelegalni, a RS bi trebao preuzeti sve nadležnosti prenesene na BiH koje nisu direktno određene Ustavom. Prema tome, tvrdi se da "BiH nije vlasnik svog teritorija", nego ima samo vanjsku granicu, dok bi Dodik od entitetskih granica htio napraviti "državne" kao stvarni korak ka nekom budućem temelju na kojem bi se pokušalo ostvariti izdvajanje iz BiH. Milorad Dodik je ponovno izašao s pričom o izdvajanju iz BiH, pa i ujedinjenju sa Srbijom, čime se ugrožava sigurnost ne samo cijele regije, uključujući i Hrvatsku, nego ima i puno šire implikacije, pogotovo u svjetlu rata protiv Ukrajine i novonastale krize u Crnoj Gori. Ako hipotetski postavimo da bi se moglo realizirati "ujedinjenje", Hrvatska bi svakako došla pod udar. Nadalje, Milorad Dodik potvrdio je i svoj rezolutni stav o NATO-u - da učini uslugu Putinu - te rekao kako je na razini RS-a postignut dogovor kojim se više neće dopuštati vojne vježbe NATO-a na području BiH. Tu, recimo, nije isključiv oko RS-a i Federacije i ne pravi razliku, nego mu je "BiH cjelovita".

Ovi novi zahtjevi sigurno nisu prošli bez dogovora ili prešutnog odobravanja Aleksandra Vučića koji preko ovakvog Dodika, kako kaže Žarko Korać, nekadašnji potpredsjednik Zorana Đinđića, šalje poruku da "može proizvesti problem u regiji".

No, na ovakvo Dodikovo očekivano stvaranje kaosa reagirale su bošnjačke i nacionalne i građanske stranke (hrvatske stranke u BiH se opet prave da se to njih ne tiče, pa napadno šute) te ministar obrane Zukan Helez, pripadnik SDP-a BiH, spominje vojsku, ali i poručuje da "Bošnjaci neće biti nespremni kao 1992. godine". Ova situacija je voda na mlin i SDA koja sebe naziva stožernom bošnjačkom strankom, a koja se našla u situaciji oporbe. Stoga se opet žele nametnuti kao bošnjačka stranka spasa, iako baš oni opstruiraju uspostavu vlade Federacije BiH kako je to prije blokirao HDZ BiH.

U svakom slučaju, cirkus se nastavlja, BiH i dalje živi u atmosferi "straha" od raspada i novog rata, potvrđujući da je još jedan "bolesnik Balkana", a međunarodna zajednica zapravo ne zna kako svemu tome stati na kraj, iako su BiH stavili pod svoje starateljstvo.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Milos Miskov/Anadolu Agency

Izvorni autor: Vlado Vurušić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.