Nizozemska za sankcije Dodiku i vlastima RS-a: Pogledajte ‘akademiju’ na kojoj je bio Pupovac

14.01.2022. 16:07:00

Nizozemska se svrstala među države koje podupiru sankcije protiv vlasti u Republici Srpskoj zbog njihovih prijetnji stabilnosti i integritetu BiH, potvrdio je u petak nizozemski veleposlanik u toj zemlji Jan Waltmans. 

“Neustavni koraci Republike Srpske, blokada državnih institucija koju provodi RS i izostanak reformi imat će posljedice. Primjerice, može se očekivati smanjenje EU i međunarodne pomoći. Razmatraju se i drugi koraci”, poruka je koju je veleposlanik Waltmans objavio na Twitteru. 


Plenkovićev koalicijski partner ne žali što je bio na Dodikovom slavlju genocida nad Hrvatima i Bošnjacima

Plenkovićev koalicijski partner i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac u četvrtak je komentirao svoju nazočnost na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci. Ustvrdio je da njegov posjet Banja Luci nije imao politički karakter te da nije išao kao član vladajuće koalicije.

Upitan je li mu bilo neugodno što je tamo čuo odgovorio je:

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja godišnjice RS-a, jednog od entiteta u BiH, jer ništa u mojem prisustvu niti namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji u BiH vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH”, ustvrdio je, između ostalog, u svom stilu Pupovac.

Niz kritika i osuda na neustavnu proslavu

Podsjetimo, Pupovčev odlazak skup koji slavi genocid izazvalo je niz kritika, među ostalim, saborskih zastupnika Stjepa Bartulice, Mira Bulja, Karoline Vidović Krišto, Domovinskog pokreta, zatim Tomislava Karamarka, Vesne Pusić, Mate Granića, ali i predsjednika Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić komentiravši u četvrtak neuvjerljiva opravdanja Pupovčeve nazočnosti na proslavi legaliziranog etničkog čišćenja Hrvata i Bošnjaka, poručio je da bi “Pupovac kad negdje ide trebao nositi natpis koji Pupovac tamo ide”.

U ponedjeljak je Europska unija snažno osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije, a Sjedinjene Američke Države u utorak su pozvale vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.

Velika Britanija odmah je podržala uvođenje tih kaznenih mjera, uz naznaku kako je spremna slijediti takvu politiku, a za sankcije Dodiku otvoreno se zalaže i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Plenković ne vidi problem

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković branio je svog koalicijskog partnera.

“Što se tiče ovoga što se dogodilo u Banjoj Luci i što se tiče prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a. Koliko ja znam postojala je i dosta značajna potpora u pogledu obnove Banovine nakon potresa, i s te strane on niti je tamo govorio nešto niti je imao nekakvu posebnu ulogu. A što se tiče poruka: mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke, separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira, i to je naš stav, kristalno jasan od početka”, ustvrdio je Plenković.

Brnabić: “Da nije bilo stradanja Srba od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča ”Za dom spremni” ponovo 1991., ne bi bilo ni RS”

Akademija u Banjoj Luci na kojoj je bio SDSS-ov čelnik Pupovac, hrvatski saborski zastupnik i koalicijski partner hrvatske Vlade, počela je subotu intoniranjem himni tzv. Republike Srpske i Srbije – „Moja Republika“ i „Bože pravde“. 

Predsjednica srbijanske Vlade Ana Brnabić, po velikosrpskom običaju izvrnula je teze i povijesne činjenice, te izjavila je da je Republika Srpska stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog stoljeća, s jasnom namjerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije.

Govoreći na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Sportskom centru “Borik”, Brnabić je ustvrdila da nije bilo stradanja srpskog naroda od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča ”Za dom spremni” ponovo 1991. godine, ne bi bilo ni RS.

“Vjerujem da bi oni dovršili ”posao” koji je započet 50 godina ranije i dovršili ”posao” istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vere”, smatra Brnabić.

Dodala da je RS, više od svega, pokazatelj toga koliko je srpski narod bio odlučan u tome da spriječi ponavljanje zločina iz Drugog svjetskog rata.

“Zato danas, kada netko govori, a takvih nažalost, ima i u Srbiji, pa i među poznatim i istaknutim političarima, da je RS ”genocidna tvorevina”, ja samo mogu kazati da je Republika Srpska stvorena na genocidu, na genocidu nad srpskim narodom, na genocidu koji je planski osmišljen i detaljno provođen 1940-ih godina prošlog stoljeća, s jasnom namjerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije. RS je plod želje za mirom, za slobodom, za sigurnim odrastanjem djece, želje da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju. I mi Srbi, i mi u Srbiji, prvi to moramo znati, i prvi moramo Srpsku braniti “, zaključila je Brnabić.

“Više nas nitko ne će odvojiti od Srbije”

Tijekom programa glumci su izvodili predstavu, a vidjeli su se i prizori iz rata, tenkovi s ćiriličnim natpisima Slavonija ili “Bog smrti”. “Koridor je probijen i više nas nitko ne će odvojiti od Srbije”, poručuje u jednom trenutku glumac.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvih 30 godina posebna obljetnica u povijesti Republike Srpske i naglasio da je svaka od njih bila posebna i povijesna.

U završnom obraćanju na svečanoj akademiji povodom neustavnog Dana Republike RS, Dodik je ustvrdio da se svih 30 godina moralo boriti za Republiku Srpsku kao i 1992. godine, jer protivnici njenog postojanja nisu spavali nijednu od tih 30 godina, i da zbog toga ima dojam ”da se svakog dana bore za Republiku Srpsku”.

“Ništa je nije održalo osim naše ljubavi, naše želje i ustrajnosti da živimo svoji na svome. RS nije samo toponim, ona je simbol našeg postojanja i života s ove strane Drine. Simbol našeg opstanka i našeg nepristajanja na nestanak ili odlazak. Ona je čuvar sjećanja na naše stradanje u 20. stoljeću. RS je izraz naše želje da živimo na svojoj zemlji, uređujemo je u skladu sa svojim željama i dostignućima suvremenog svijeta, dijelimo je sa svim ljudima dobre volje, ma koje vjere ili nacije oni bili”, kazao je Dodik.

Pupovac je bio na proslavi koja krši ustav BiH

Podsjetimo, Ustavni sud BiH proslavu tog datuma prije pet godina proglasio je neustavnom.

“Radi se o datumu koji je isključivo jednonacionalno usmjeren i koji je bio usmjeren prema rušenju tadašnje Socijalističke Republike BiH. Nešto kasnije je održan referendum na kojem je ogromna većina građana BiH odlučila da BiH ide putem samostalnosti. Gledajući na događaje koji su tada bili jasno vidljivi u Hrvatskoj, ratne operacije koje su odnosile veliki broj civilnih žrtava, građani su smatrali da je to trenutak u kojem oni isto tako moraju krenuti putem samostalnosti bojeći se da im ne uslijedi ono što im je nažalost uslijedilo u puno gorem omjeru nego što je bilo u Hrvatskoj. Taj datum je posve ispravno proglašen neustavnim”, rekao je vanjsko-politički analitičar Denis Avdagić za HRT o toj proslavi.

Dodao je kako bi odluku da su taj datum i proslava neustavni trebale poštovati i susjedne države.

“No tamo je bila i Brnabić i Dačić i Pupovac i ruski veleposlanik te su time jasno pokazali koga i što oni podržavaju u BiH”, dodao je.

Komentirajući izjave Dodika da je BiH poput NDH i da je počinila genocid nad srpskim narodom te izjavu Brnabić da je RS osnovana kako se ne bi ponovio Jasenovac, Avdagić je istaknuo kako su njih dvoje bili usklađeni u tim porukama.

“Vidimo jednu potpunu odsječenost od realnosti svega onoga što se dogodilo u BiH i to je ono što upozorava”, rekao je.

Paradržava nastala protjerivanjem i zločinima nad nesrpskim stanovništvom

Kada je 1992. u Bosni i Hercegovini proveden referendum o njezinoj neovisnosti, srpsko ga je stanovništvo, na poziv svog političkog vodstva, bojkotiralo, te je nakon izglasavanja neovisnosti Bosne i Hercegovine, proglasilo takozvanu „Republiku Srpsku“.

Njezin predsjednik postao je velikosrpski političar Radovan Karadžić, 2019. pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH. Na vojnom planu njegove je ideje provodio Ratko Mladić, u lipnju 2021. pravomoćno proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid, i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Osuđen je za zločine nad nesrpskim stanovništvom, s vrhuncem u Srebrenici.
Još prije stvaranja “RS”, Mladić je, tada kao general JNA zapovijedao napadima u Hrvatskoj. Odgovoran je za masakr civilnog stanovništva u Škabrnji, uništenje mjesta u zaleđu Zadra i Šibenika, topničke napade na Šibenik, Zadar, Sinj… “Posao” je zatim nastavio u BiH…

Srpska agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu uključivala je stvaranje paradržavnih tvorevina na okupiranom teritoriju, koje su trebale postati samo sastavni dijelovi zamišljene „Velike Srbije“.

I dok su te tvorevine na teritoriju Hrvatske, oslobodilačkim akcijama te mirnom reintegracijom zauvijek nestale, takozvana „Republika Srpska“ u Bosni i Hercegovini, danas i dalje postoji, i to kao legalan entitet unutar Bosne i Hercegovine.

Progon nesrpskog stanovništva

Nesrpsko stanovništvo tog područja protjerivano je te je nad njime vršeno etničko čišćenje i genocid. Ni danas nema povratka, primjerice, protjeranog hrvatskog stanovništva Bosanske Posavine. 

Govoreći o sudbini Hrvata podsjetimo na zločin u mjestu Presnače, gdje su 1993. ubijeni župnik Ivan Lukenda i časna sestra Cecilija Grgić. U srpskim koncentracijskim logorima vršena su najstrašnija zlostavljanja i mučenja zarobljenika. Prisjetimo se i svjedočanstva preživjelih iz logora Manjača ili Omarska…

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/ Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.