15. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“

20.11.2022. 15:00:00

Dana 20. studenoga 2022. godine u Vukovaru je održan 15. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ i prigodni program „Ovčara – vječna rana“ u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

 

Današnji program odvijao se po sljedećem protokolu:

9:45 sati – okupljanje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar

10:15 sati – prigodni program i molitva kod centralnog križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar

- Formiranje kolone

- Mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ (od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar do mjesta masovne grobnice Ovčara)

13:00 sati – prigodni program „Ovčara – vječna rana“

- Polaganje vijenaca podno spomen-obilježja mjesta masovne grobnice Ovčara

- Prigodni program

- Molitva

14:30 sati – Sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile –

žrtve Ovčare

Opis nije dostupan.

 

Članice Udruge Žene u Domovinskom ratu-Zadar petnaestu godinu za redom sudjeluju u mimohodu kojeg organiziraju djeca poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Opis nije dostupan.

 „Kao žene i majke želimo biti dio podrške mladim naraštajima koji su proživjeli ratne strahote i odrastanje bez roditelja. Čast je svojim koracima podržati sjećanje na žrtvu Vukovara hodajući od Memorijalnog groblja do Ovčare. To je zavjet koji su nam ostavili naši branitelji, očevi, majke, naša braća, divovi koji su nas branili. Zato se nikad ne smijemo umoriti.“ Rekla nam je predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar gđa. Ivana Haberle.

Da podsjetimo.

Dva dana nakon pada Vukovara malo tko od Vukovaraca je mogao pretpostaviti kakva ih kalvarija čeka.

Velikosrpski agresori su prihvatni centar na Veleprometu osnovali još u rujnu 1991. godine, i u njemu su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni branitelji i civili. Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

Među 700 ubijenih u Veleprometu bilo je žena, djece, zaklana su djeca od 12, 14 i 16 godina, svjedočio je svojevremeno Danijel Rehak, a  Velepromet je  nazvao  najvećim stratištem u hrvatskoj državi.

Misom zadušnicom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa u nedjelju je obilježena 31. obljetnica stradanja Vukovaraca na mjestu gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe mučile i ubijale hrvatske branitelje i civile. 

"Ovdje je počinjen najveći zločin u Domovinskom ratu. U Veleprometu su ubijena 724 zatočenika, branitelja i civila. Za sudbinu većine njih se ne zna ništa, a ovo mjesto stradanja, osim našeg Društva nitko ne spominje. Apeliram da se pokrene procedura kako bi počinitelji i naredbodavci odgovarali za zločine u Veleprometu", upozorio je predsjednik vukovarsko-srijemske podružnice HDLSKL Dragutin Guzovski.

"Raspolažemo sa snimkama koje smo otkupili, naših mještana Vukovarac koji u odorama JNA šetaju Veleprometom, ali nitko ništa ne poduzima", istaknuo je.

Jedna od žrtvi u Veleprometu bila je i Vukovarka Snježana Maljak.

"Bilo je prestrašno, mi sa Sajmišta smo platili sve njihove gubitike na ratištu. Na Sajmištu je živjelo oko 2000 građana od kojih je više od 1000 završilo u Veleprometu. Doveli su nas i zatvorili, a izvana su se neprestano čuli krici i pucnjava. Zatočenike su tjerali da sami sebi kopaju grobove", rekla je Maljak. Dodala je kako joj je teško uvijek kada se toga prisjeća, a posebice u ove dane.

Za sve žrtve stradale u Veleprometu vijenca su podno Spomen ploče položili nekadašnji zatočenici Kata i Mato Gombović.

Komemorativnom skupu nazočan je bio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je opetovano upozorio kako je nepojmljivo da 31 godinu nakon agresije na Vukovar za zločine počinjene nad tim gradom i njegovim stanovnicima nisu odgovarali naredbodavci iz Beograda.

Vukovarci i svi ostali  danas su se prisjetiti i žrtava ubijenih i bačenih u masovnu grobnicu na Ovčari.

Opis nije dostupan.

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. srpski agresori poubijali su 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Podno spomen obilježja na Ovčari vijence su položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva.

Opis nije dostupan.

Nakon cjelodnevnog programa    gospođa Ivana Haberle  poslala je  sljedeću  poruku:

„20. studenoga 1991. godine na Ovčari se dogodio najveći ratni zločin na području Republike Hrvatske kada su JNA i domaći Srbi ubili brojne civile, hrvatske branitelje i medicinsko osoblje odvedene iz  bolnice Vukovar.

Najteže je čuti koliko se još hrvatskih branitelja i civila smatraju nestalima! Želja nam je potaknuti inertne hrvatske institucije da preoru cijelu Hrvatsku, pronađu svaku kost hrvatskih 386 vukovarskih heroja dostojanstveno ih pokopaju u zemlju za koju su dali život.“

Izvor: PDN/Foto: Mladenka Franković

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.