Braniteljske zadruge - primjer solidarnosti i samoodrživosti u lokalnim zajednicama

05.05.2023. 09:00:00

Braniteljske zadruge su postale jedan od ključnih faktora u razvoju poljoprivrede i ruralnog prostora u Hrvatskoj. One predstavljaju udruženje poljoprivrednika, obrtnika i drugih lokalnih proizvođača, koji surađuju i zajednički razvijaju svoje ideje i poslovanje. Osnovni cilj braniteljskih zadruga je unaprijediti proizvodne procese, poboljšati kvalitetu proizvoda, što održiva proizvodnju i povećati konkurentnost na tržištu.  U nastavku saznajte više o prednostima osnivanja braniteljskih zadruga i njihovom doprinosu razvoju ruralnih područja.

Povijest braniteljskih zadruga

Uspješna priča braniteljskih zadruga u Hrvatskoj započela je 2004. godine osnivanjem prve braniteljske zadruge te nakon toga uslijedilo je osnivanje mnogih drugih braniteljskih zadruga, koje se najčešće osnivaju u ruralnim područjima, gdje je teško pronaći adekvatne načine za plasman proizvoda.

Tijekom godina, braniteljske zadruge su postale prepoznatljiv brand, čiji proizvodi se odlikuju izvrsnom kvalitetom te su cijenjeni među potrošačima. Osim toga, braniteljske zadruge su postale primjer uspješne suradnje poljoprivrednika i obrtnika, koji su uspjeli ujediniti svoje snage i napraviti veliku razliku, kako za sebe tako i za svoju lokalnu zajednicu.

Prednosti osnivanja braniteljskih zadruga

Braniteljske zadruge nude brojne prednosti, ne samo svojim članovima, već i lokalnoj zajednici. Na prvom mjestu dolazi zbog udruživanja snaga, što ujedno rezultira lakšim prodorom na tržište i smanjivanjem troškova. Naime, zajedničkim ulaganjem u proizvodnju, poljoprivrednici postaju konkurentniji na tržištu jer ostvaruju veće prihode, a samim time osiguravaju i bolje uvjete za život na selu.

Braniteljske zadruge također olakšavaju prodaju lokalnih proizvoda. Članovi braniteljske zadruge mogu surađivati sa specijaliziranim trgovinama i restoranima, što u konačnici dovodi do razvoja lokalne ekonomije i samim time kreće pozitivan zaokret u razvoju poljoprivrede i ruralnog prostora. Osim toga, oni pružaju mogućnost proizvodnje specijalnih proizvoda, koji se ne prodaju u velikim trgovačkim centrima, a koji su danas sve traženiji.

Braniteljske zadruge mogu također pomoći lokalnoj zajednici izvođenjem različitih programa obrazovanja i socijalne skrbi. Osim što se brinu o proizvodnji hrane, članovi braniteljskih zadruga organiziraju i izlete, edukativne posjete te radionice, osobito za djecu, čime se doprinosi razvoju kulturnih vrijednosti zajednice i poboljšanju kvalitete života ljudi na ruralnom području.

Doprinos razvoju ruralnog prostora

Braniteljske zadruge djeluju kao spona između lokalnih poljoprivrednih proizvođača i trgovaca te povećavaju konkurentnost na tržištu. Kroz udruživanje resursa i know-how-a, braniteljske zadruge stvaraju nove vrijednosti i omogućuju održivi razvoj ruralnih područja.

Mnoge braniteljske zadruge su prepoznate i podržane od strane državnih organizacija, poput Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, što im omogućava pristup fondovima Europske unije. Tako se podržavaju proizvodi lokalne proizvodnje te se povećavaju izvozni potencijali Hrvatske.

Braniteljske zadruge također promoviraju etičko i društveno odgovorno poslovanje. One pružaju svojim članovima radne uvjete koji su usklađeni s europskim standardima te se brinu o razvoju zajednice. To je ključni element u izgradnji pozitivne slike o ruralnom prostoru i očuvanju lokalnog identiteta. Uz to, braniteljske zadruge provode i različite programe socijalne skrbi, obrazovanja, te organiziraju izlete i edukativne posjete za djecu i odrasle. Tako, one doprinose očuvanju kulturnih vrijednosti ruralne sredine i podizanju kvalitete života za lokalno stanovništvo.

Zaključak

Ukratko, braniteljske zadruge predstavljaju jednu od najuspješnijih inicijativa u razvoju ruralnih područja u Hrvatskoj. Kroz udruživanje snaga lokalnih proizvođača i obrtnika, one promiču poljoprivredu, održivi razvoj i kvalitetu života u ruralnim krajevima.

Njihov uspjeh dokazuje da pozitivan doprinos zajednici može biti ostvaren, kad su svi na istoj strani. Udruživanjem snaga i suradnjom, poljoprivrednici, obrtnici i drugi mali proizvođači mogu stvoriti čvrst temelj za održivi razvoj ruralnog prostora, koji će dati nove vrijednosti našoj zajedničkoj budućnosti.

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.