Glavni tajnik UN-a osuđuje neustavnu promjenu vlasti i zahtijeva oslobađanje predsjednika u Nigeru

27.07.2023. 10:05:00

Vojska svrgnula nigerskog vođu s vlasti i proglasila policijski sat

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, izrazio je oštru osudu neustavne promjene vlasti u Nigeru i izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u kojoj članovi predsjedničke garde drže predsjednika Mohameda Bazoumu u zatočeništvu, izvijestio je njegov glasnogovornik Stéphane Dujarric. Vojska Nigera objavila je putem nacionalne televizije da ukida "sve institucije" i proglasila "kraj" aktualnog režima, uz zatvaranje granica i uvođenje policijskog sata diljem zemlje.

Predsjednika Bazoumu drže u zatočeništvu nakon neuspješnih pregovora

Guterres je pozvao na trenutačni prekid svakog djelovanja koje narušava demokratske principe u Nigeru, naglasivši važnost poštivanja vladavine prava i ljudskih prava. Nigerski predsjednik Mohamed Bazouma, koji je demokratski izabran u travnju 2021. godine, zatočen je od srijede ujutro u palači u glavnom gradu Niameyu od strane pripadnika predsjedničke garde nakon neuspješnih pregovora. Regionalni čelnici brzo su organizirali posredničku misiju u nastojanju da spriječe još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi. No, predsjednikovi stražari pokrenuli su "antirepublikanski" pokret koji je kasnije uklonjen prema priopćenju predsjedništva Nigera.

Međunarodna zajednica osuđuje pokušaj državnog udara i poziva na mirno rješenje

Ovaj događaj izazvao je reakcije i osude od strane međunarodne zajednice. Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS nazvali su situaciju pokušajem državnog udara i pozvali pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u vojarne. Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi također su osudili ovu pobunu i izrazili zabrinutost za situaciju u zemlji.

Ispred nacionalne skupštine u Niameyu, mnoštvo pristaša predsjednika Bazouma okupilo se kako bi tražilo njegovo oslobađanje, ali su ih rastjerali policajci, prema izvještaju Reutersovog novinara. Trenutno nije jasno tko ima kontrolu nad državom, a situacija ostaje napeta. Predsjednik susjednog Benina, Patrice Talon, izjavio je da će procijeniti situaciju nakon sastanka s predsjednikom Nigerije i ECOWAS-a, Bolom Tinubuom.

Ovo vojno preuzimanje kontrole nad ključnim prometnicama, uključujući nacionalnu televiziju koja je emitirala glazbene koncerte i filmove, dodatno će otežati napore zapada da pomogne zemljama u regiji Sahel u borbi protiv džihadističke pobune koja se proširila iz Malija tijekom proteklog desetljeća. Niger je ključni saveznik zapadnih sila u ovom naporu, ali sada se suočava s izazovom rastuće nestabilnosti novih hunti na vlasti u Maliju i Burkini Faso. Osim toga, Niger je i važan partner Europske unije u borbi protiv neregularnih migracija iz podsaharske Afrike.

Sjedinjene Američke Države su, putem svog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena, pozvale na oslobađanje predsjednika Bazouma te istaknule kako je daljnje pružanje pomoći Nigeru uvjetovano očuvanjem demokracije u toj afričkoj zemlji, prenosi 7dnevno.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:snimka zaslona/twitter

Izvorni autor: PDN/7dnevno/M.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.