Gotovo 300 ročnika započelo dragovoljno vojno osposobljavanje, najviše od 2020.

15.10.2024. 20:15:00

Gotovo 300 ročnika, mladića i djevojaka, započelo je u utorak dragovoljno vojno osposobljavanje u Bojni za temeljnu vojnu obuku pri Zapovjedništvu za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u Požegi. Prema priopćenju Ministarstva obrane, ovo je najveći broj polaznika od 2020. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo rastućim interesom mladih za pridruživanje Hrvatskoj vojsci, istaknuvši kako je riječ o 44. naraštaju ročnika, koji broji rekordnih 299 kandidata. "Ponosan sam što sve više mladih, kako mladića tako i djevojaka, prepoznaje Hrvatsku vojsku kao svoj izbor za budućnost", rekao je Anušić. Ministarstvo je podsjetilo kako je posljednji put zabilježeno više od 300 ročnika na obuci u veljači 2020., prije nego što je pandemija smanjila broj prijava.

Uspoređujući ovu godinu s prošlom, broj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju povećao se za čak 116,87 posto. U 2023. godini program je završilo 326 ročnika, dok će ove godine, uključujući 44. naraštaj, taj broj narasti na 707.

Anušić je naglasio važnost ovog trenda te porast interesa pripisao nizom uspješnih odluka donesenih u proteklih godinu dana. "Vlada je na prijedlog Ministarstva obrane podigla plaće djelatnim vojnim osobama u prosjeku za 30 posto, povećali smo i dnevnice u misijama te aktivnosti za 25 do 30 posto, a naknada za dragovoljno služenje porasla je sa 700 na 900 eura", istaknuo je. 

Također je podsjetio na kontinuirana ulaganja Ministarstva i Vlade u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, što ne samo da pridonosi nacionalnoj sigurnosti, već i potiče veći interes mladih za vojnu karijeru.

Od ukupno 299 ročnika koji su stigli u Požegu, njih 289 pohađa redoviti program obuke, uključujući 33 djevojke. Deset kandidata, među kojima je osam djevojaka, upisano je u skraćeni program, namijenjen vrhunskim sportašima, vojnim specijalistima i budućim časnicima zdravstvene službe. Redoviti program traje 40 radnih dana, dok skraćeni traje 15 dana.

Izvor: PDN/Foto:Ivica Galovic/PIXSELL

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.