PETA DOMOBRANSK PUKOVNIJA - 1994. – 1999. GODINA – 3. dio

28.06.2022. 19:42:00

Hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac – Ivanovac  i ratni zapovjednik obrane Antunovca Stjepan Šerić,  u dosadašnja dva navrata iznio se svoja saznanja o   djelovanju Osiječke 5. Domobranske pukovnije tijekom Domovinskog rata.

 

Danas na Dan Osiječkih branitelja, 28. lipnja,  donosimo Vam  treći dio Stjepanovog dojmljivog kazivanja, koji se odnosi na vremenski period 1994. – 1999. godine,  kao svjedoka vremena, aktivnog sudionika zbivanja i ponosnog pripadnika 5. Domobranske pukovnije Osijek.  

 

Govoreći o vremenu od 1994. do 1999. godine i svojim   saznanjima  Stjepan Šerić je  naveo:

 

„Zaključio sam i nastavljam sa 1994. godinom, sve što smo radili bila je priprema pukovnije za događaje koji su slijedili.

Brojno stanje pukovnije na dan14.03.1994. godine bilo je 1 835 pripadnika, pješaštvo 1 340, stožer i pod stožerne postrojbe 495 pripadnika. U mjesecu ožujku po zapovjedi Glavnog Stožera H,V-a da se zbog dolaska snaga UN-a u UNPA područja broj oružanih snaga svede na 17 880 pripadnika.

Pukovnija je demobilizaciju provela u tri faze; 1. od 16. do 26. ožujka 2. od 26. ožujka do 04. travnja 3. od 06. do 16.travnja. Pukovnija je svoje brojno stanje morala svesti na 1 300 ljudi, s time da ne mogu biti demobilizirani pripadnici sa UNPA područja, djelatne osobe i pripadnici na školovanju. Tada se gasi 3. pješačka bojna i pukovnija funkcionira sa dvije pješačke bojne, stožerom i pod stožernim postrojbama. 13. 08, 1994 preuzimaju se materijalno tehnička sredstva 130. br. HV-a, kojoj se gasi mobilizacijski razvoj. Pukovnija brani dodijeljeno područje sa 12, otporni točki s time da joj se zona odgovornosti pomjera u desno na Bobotski Kanal za spoj je odgovorna 9. DP. kao naš lijevi susjed.

Na desnom kraju obrane crta je bila ne promijenjena. Postrojba je bila dužna izmjestiti svo ofanzivno topništvo sa postojećih paljbenih položaja van dometa oruđa. Bitnica MB UB-M 52 120.mm izmješta se u Budimce, topnička bitnica topova M-42 ZIS 76 mm izmješta se u  Podgorač, bitnica LRL 128 mm u Budimce.

Sredstva su uskladištena sa pripadajućim streljivom. Težino se vrši pomjeranje crte  bojišnice izvan naseljenih mjesta grade se nove prometnice, zakloni za vatreno djelovanje i zaštitu kao i pomjeranje minskih polja ispred nove crta obrane kao i dominiranje. Provodi se intenzivna obuka svih segmenata pukovnije, prave novi mobilizacijski planovi temeljem koji u sastav pukovnije kao 3. pješačka bojna ulaze vojni obveznici sa prostora općine Čepin. Zapovjednik boje Slobodan Tolj. Temeljem planova formira se i skladište ratne i materijalne doknade. Mobilizaciska mjesta; 1. pb. M. Rastovac, 2. pb. Vladislavci, 3.pb. Vuka, Zapovjedništvo, pod stožerne postrojbe i TRD Ovčara Čepinska, POB V, Branjevina.

Pukovnija formira stacionar 26. prosinca 1 994 u Mrzoviću. Razlog formiranja povećani broj bolovanja. Kroz 1 994. i u 1 995. godinu pukovnija je nosilac prihvata nadzornih timova UN-a koji nadziru poštivanje potpisanih dogovora.

Moto pukovnije je bio; ZNANJE, RAZUM, VOLJA ZA POBJEDOM, INTUICIJA

14. veljače 1995., Nadzor GS provjera operativne i mobilizacijske spremnosti i obučenosti dala je najviše ocijene u nadzoru i rečeno je da zaslužujemo naš moto.

27. veljače iste godine provodi se provjera mobilizacijske spremnosti sa provoditeljima mobilizacije i upoznavanje sa planovima 10. ožujka. Brojno stanje pukovnije je u travnju 1 995. je 1 889 pripadnika. Početkom travnja vračaju se topnička oruđa na paljbene položaje sukladno planovima i diže se borbena sprema na viši stupanj. Planovi za operaciju ZID su napravljeni, provjereni i uvježbani. Brojno stanje pukovnije; 1. pb. 668, 2. pb. 634, log s. 135, POb. 82, TRD 243, v. veze 24, v. PZO 24, v. ABKO 30, v. inženjerije 43, v. izvidnici 25. Pukovnija je 03. svibnja do mobilizirana do 2. 510 pripadnika. Dana 01. svibnja na signal VIHOR kreče provedba obrambene operacije ZID. Pukovnija je svoju zadaću izvršila i provela temeljem odobrenih zapovjedi od  zapovjednika ZP Osijek Đure Dečaka.  U mjesecu srpnju preuzimaju se od 3gbr 7 samohodnih topničkih oruđa SO M-36 90 mm. Intenzivno se radi na izradi planova za obrambenu operaciju FENIX. 05. 06. nadzor GS HV.a general Janko Bobetko. O6 srpnja završeno je minsko zaprečivanje crte bojišnice. 16. srpanj najviš stupanj bojeve gotovosti. Obrambena crta je zaposjednuta sa svim snagama, izmještene su podstožerne postrojbe i zapovjedništvo u šumu Urbarija a log sat. Dopsin  O5. kolovoza započinje operacija FENIX. Brojno stanje pukovnije povećava se na 2564 pripadnike.

07. studeni 1995 godine pukovnija je dobila zadatak da sačini planove u koordinaciji sa ostalim učesnicima za napadnu operaciju DUNAV. Planovi su napravljeni i usklađeni sa 16. studenog i donesena je konačna odluka sa D- Napisati ću vam sam o mali dio zapovjedi. Glavni smjer 1. pb. sa ojačanjima SO M- 346Ivanovac- Antunovac- Seleš- Kudeljara lijevi susjed TS Gospić, granica Tenja – Desni 1. pb granica Bobotski Kanal, pomoćni smjer 2. pb. sa ojačanjima SO M-36 POb Hrastin- Paulin Dvor- Ernestinovo- Vrbik Lijevi susjed 1. pb .granica Bobotski Kanal, desni susjed 122. br, granica r. Vuka- Laslovo. U pričuvi 3. pb.  Ova briljantno isplanirana i spremna na provedbu omogućila je mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja. Spremnost Hrvatske vojske dala je argumente u političkom rješenju. Postupno se spušta razina bojeve gotovosti i 16. siječnja dolazi zapovijed za demobilizaciju dijela pukovnije. Zapovjedi je određeno da se pukovnija svede na 517 pripadnika u taj broj ne ulaze djelatne osobe i osobe na školovanju. 30. siječnja je sa svim zapovjednicima održan sastanak i prezentiran broj , Zapovjednici su temeljno izrazili zabrinutost za pripadnike koji nemaju radna mjesta jer su njihova zauzeli drugi ili su im poduzeća privatizirana ili otišla u stečaj. To vrijeme ja bilo najmučniji trenutak od početka rata. Pukovnija u periodu koji dolazi formira skladišta RMD, konzervira naoružanje i opremu i otpisuje neispravna MTS i vrši povrat mobiliziranih MTS-a. Pukovnija dobiva zapovijed  19. veljače 1996 da formira 201 tehničko skladište sa zadaćom da uskladišti teško topništvo svih postrojbi ZP-a s ciljem kontrole naoružanja a temeljem ugovora potpisanim sa Jugoslavijom, Republikom Srpskom i BIH. Pukovnija je svoju zadaću primjereno izvršila uz sve pohvale pratečih i inspekcijskih timova. 15. travnja pukovnija zapovjedništvo izmješta u OLT u Osijeku. U tri godine mirnodopskog postojanja pukovnija je provodila tekuće zadaće a sukladno zapovjedi  zapovjedništva ZP-a. 1999 godine pukovniji se gas mobilizacijski razvoj formiranjem 615 brigade HV-a.

Kroz period 1996- 1999. godina pukovnijom su još zapovijedali Jozo Jović, Stjepan Šerić i od. Branko Đurić

Ovaj kratki osvrt na djelovanje 5. DP. i njenih pripadnika, samo je mali dio onoga što su njeni pripadnici činili tijekom rata i poraćja. Arhivski dokumenti pukovnije kada budu dostupni pokazati će da je 5. DP. bila jedna od najboljih postrojbi Hrvatske Vojske, Svaki pripadnik pukovnije s ponosom može reći, ja sam bio pripadnik 5. DOMOBRANSKE PUKOVNIJE OSIJEK!“

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.