Srbi u strahu, otkrili zašto su točno protjerali Hrvata: ‘Cilj im je sakriti svoja zlodjela’

22.11.2023. 15:34:00

Odnosi Hrvatske i Srbije nikada nisu bili bajni, a posljednjih godina oni su sve gori. Tom odnosu nije pomogao ni posljednji incident koji je izazvao ozbiljne reakcije jedne i druge strane, a riječ je o protjerivanju diplomatskih službenika nakon što je prvi tajnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvoje Šnajder, optužen za špijunažu.

Naime, kako piše Kurir, srpske sigurnosne službe imaju čvrste dokaze o aktivnostima Hrvoja Šnajdera i tvrde kako je on prekršio Bečku konvenciju time što je organizirao Srbe da rade za hrvatsku tajnu službu. 

Hrvoje Šnajder je prema pisanju Kurira protjeran iz Srbije zbog špijunaže, vrbovanja srpskih državljana, izgradnje mreže agenata i organiziranja njihovog rada za hrvatsku službu. Za sve ovo, kažu Srbi, “postoje čvrsti dokazi”.

Kako kažu, u njegovom razotkrivanju sudjelovale su srpske sigurnosne agencije koje su prikupile dokaze da Šnajder krši Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i zbog toga je proglašen na teritoriju Srbije personom non grata.

Grubo izašao iz okvira

Kako je prekjučer priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova, oni su donijeli odluku da u skladu sa člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Šnajdera personom non grata.

“Tijekom profesionalnog angažiranja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću”, konstatiralo je ministarstvo.

Kurir piše kako je Hrvatska unatoč čvrstim dokazima Srbije, odgovorila sličnom mjerom i izvela kontraudar.

Šef hrvatske diplomacije i ministar europskih poslova Gordan Grlić Radman priopćio je jučer da je Hrvatska odlučila savjetnika veleposlanika Srbije u Hrvatskoj Petra Novakovića proglasiti personom non grata.

“Reagirali smo brzo na protjerivanje prvog tajnika u Ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera i odlučili se za recipročnu mjeru. Odlučili smo da savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj bude proglašen personom non grata. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij Hrvatske”, priopćio je Gordan Grlić Radman.

“Hrvatska želi sakriti zlodjela”

Ljuban Karan, umirovljeni oficir KOS, ukazuje za Kurir da su mnoge obavještajne službe prisutne u Srbiji, a da je upravo hrvatska služba uvijek imala svoje interese ovdje i veliki broj špijuna i agenata, ali i uspjeha u radu.

“Njihov je cilj da dokažu neke ratne zločine da bi sakrili svoja zlodjela koja su činili tokom rata i da bi stvorili takvu klimu da se protjerani Srbi ne mogu vratiti u Hrvatsku. Sve to s ciljem da etnička čistoća Hrvatske ostane na snazi. Drugo područje interesa su im granice. Oni ne priznaju i nisu zadovoljni granicama na Dunavu, pa pokušavaju preko svojih agenata ostvariti pomjeranje te granice unutar Srbije kako bi kontrolirali obje strane Dunava. U tim namjerama oni najčešće rade neke međudržavne poslove i odatle traže moćne ljude koje bi vrbovali, najčešće na određenim državnim pozicijama”. navodi Karan.

Dodaje i da hrvatske službe predstavljaju maltene ekspozituru velikih svjetskih obavještajnih službi, prije svega američkih, njemačkih i britanskih.

Pojačane obavještajne radnje

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije sigurnosti, kaže za Kurir da, prema nekim procjenama, kada su pojačane aktivnosti, u Srbiji operira oko 3.000 špijuna, dok su redovno registrirana 102 koja rade u ambasadama, te da je glavni cilj obavještajne aktivnosti promjena vlasti.

“Jedinstvene na ovom zadatku su prvenstveno zemlje Kvinte, koje indirektno svoje zamisli sprovode preko malih podizvođača na terenu, tj. službi država iz regije, među kojima prednjači Hrvatska, koja je najaktivnija od devedesetih godina, što je dokazano u nekoliko pravosudnih presuda pred sudovima u Srbiji. Njihove stalne teme interesiranja su, pored sigurnosno povjerljivih podataka, i sporna pitanja Srbije i Hrvatske, zatim sve ono što bi moglo imati negativan odjek u međunarodnoj zajednici o pitanju položaja Srbije”, kaže Bjegović.

Trenutno su u Srbiji, dodaje, pojačane strane obavještajne radnje i očekuje se priliv osoba ovog profila među kojima su, pored hrvatske, i albanski ŠIŠ i kosovski ŠIK zbog predizbornih aktivnosti.

Špijuniraju se i prijatelji i neprijatelji

Analitičar Darko Obradović napomenuo je za Kurir da obavještajna aktivnost može biti legalna, preko vojnih izaslanika i osoba čije je sigurnosno prisustvo deklarirano, ili ilegalno, odnosno da prisustvo osobe nije stavljeno na znanje domaćinu.

“Predmet interesiranja je prije svega unutrašnji odnos političkih snaga, kao i kako donosi ključne odluke, šta može utjecati na donošenje odluka i, najbitnije, takozvano hibridno djelovanje, gdje se organiziraju dezinformacije putem pojedinaca i grupa za pritisak. Nijedna država na svijetu ne tolerira odstupanje od Bečke konvencije, a špijuniraju se i prijatelji i neprijatelji”, kazao je Obradović.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.