Zahuktalo se oko hrvatskih časnika: Stručnjak odgovara hoće li Hrvatska snositi posljedice

28.10.2024. 20:54:00

I dalje traje politički sukob zbog NSATU misije koje bi trebala omogućiti slanje časnika hrvatske vojske u Njemačku gdje bi onda sudjelovali u akcijama oko rata Rusije i Ukrajine, zasad nije točno jasno na koji način. I dok strana Andreja Plenkovića i njegove vladajuće većine drži jasan eurobirokratski stav o tome kako Hrvatska treba sudjelovati u toj misliji i tvrdi kako to ne znači da se NATO i Hrvatska uključuuju u rat u Ukrajini, predsjednik Zoran Milanović i dio oporbe smatra kako se na ovaj način Hrvatsku stavlja u rizik i hrvatske vojnike potencijalno sprema za Istočni front.

Bilo kako bilo, u Hrvatskom saboru je glasovanje trebalo biti u petak i potrebna je dvotrećinska većina za izglasavanje sudjelovanja u ovoj NATO misiji, no do toga nije došlo. Nakon toga su iz parlamentarne većine najavili da će važan čovjek iz NATO saveza, a govori se o zamjeniku glavnog tajnika, doći u Hrvatski sabor i objasniti sabornicima što točno predstavlja ta misija i koliki je rizik za Hrvatsku i njezine časnike koji bi sudjelovali. 

Oporba se i tome glasno suprotstavila. Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić opovrgnuo je u nedjelju i da je nesudjelovanje SDP-ovih zastupnika na predstojećoj sjednici saborskog Odbora za obranu povezano i dogovoreno s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem te istaknuo kako SDP “razmišlja svojom glavom”. Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić ranije je u Osijeku jkomentirao najavu oporbe da će bojkotirati sjednicu saborskog Odbora za obranu, na koju će doći zamjenik glavnog tajnika NATO saveza Boris Ruge te saborskim zastupnicima i hrvatskoj javnosti objasniti što je to NATO misija sigurnosne i obučne potpore za Ukrajinu – NSATU te zašto je bitna i za Hrvatsku.

Anušić je rekao kako ga to podsjeća na potez kojim je predsjednik RH Zoran Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera OS RH generalu Tihomiru Kundidu dolazak na taj saborski Odbor. “Sada kada ne može dati naredbu Borisu Rugeu da ne dođe, onda izdaje tu istu naredbu saborskim zastupnicima SDP-a i oporbenjacima, govoreći im da ne sudjeluju na sjednici Odbora”, ocijenio je ministar Anušić. Uoči sastanka s čelnicima lokalnih organizacija SDP-a s osječkog područja, Hajdaš Dončić je na upite novinara izjavio kako takve tvrdnje nisu točne.

A što o tome kaže struka, upitali smo političkog analitičara i komentatora Karla Juraka. “Činjenica je da Hrvatska ima neke obaveze prema članstvu u NATO-u u kojem se nalazi, od toga ne može ni Milanović pobjeći. Kod nas se govori da je nacionalni koncezus oko NATO-a bio, no nije. Imamo nekakav sukob oko legaliteta i letimiteta. Postoje nekakve obaveze po slovu članstva u Savezu, a s druge strane imamo pitanje koliko je članstvo u Savezu i u kojem trenutku i okolnostima ono što odgovara nacionalnim izborima. Tu smo se našli i sada u ovom sukobu na relaciji Banski dvori – Pantovčak”, smatra Jurak.

A je li to stvaran sukob i jesu li stvarni stavovi Milanovića oko rata u Ukrajini i potencijalnog sudjelovanja Hrvatske ili se radi o populizmu i iskorištavanju predsjedničke funkcije koja omogućuje da tako govori, a bez nekih posljedica jer nema izvršnu moć. “Mislim da i jedno i drugo, ne razumijem zašto bi tu toliko daleko išao i bio samo kontra vladajućih da stvarno tako ne misli. Imamo i druge primjere gdje su se na dnevnoj razini sukobili, a ovo je stvar i na svjetskoj razini. Ne mislim da bi išao tako daleko da tu nisi njegovi stvarni stavovi. Koji nisu nužno rusofilni kako se govori, no kad se gleda države koje nisu i jesu članovi EU, koji se smatraju proruskim, ne oni nužno koji podržavaju Putina nego one koji su pod tom ‘neutralnosti’. Imamo Moldaviju koja je tu pola-pola, ni tu protivnici trenutne predsjednice nisu otvoreni zagovornici Moskve, nego te neke neutralnosti spram rata. Tu gledamo Slovačku i Mađarsku, to isto nije promoskovski stav nego stav nemiješanja u sukob u koji je uvučen Zapadni svijet. Kroz tu prizmu bi se moglo izraziti”, rekao je.

Za Plenkovića su Milanović i oporba Putinisti

A kako onda prokomentirati izjave premijera Plenkovića koji Milanovića i oporbu direktno naziva Putinistima i rusofilima? “Nije ni slovački premijer Putinist, niti je oporba u Moldaviji nužno putinistička. Da ne govorim o drugim zemljama gdje postoji umjeren stav o pomaganju Ukrajini. To je kad govori premijer Plenković koji je jasno na kojim pozicijama, to je iz njegovih usta i figure etiketa koja služi u političke svrhe. I tu su se mnogi uključili, cijela kampanja Primorca se svodi na tu priču o ruskom špijunu. Poprima karkaturne oblike”, smatra Jurak.

Može li se onda uopće skupiti potrebna dvotrećinska većina u Saboru? “Ne vidim od koga bi našao te glasove. Iako neke stranke se nisu izjasnile. Kod SDP-a znamo da su uz Milanovića. Za Most znamo da su uz njega što pak ne ide na ruku Bulju. No, koji su stavovi nekih, ne znamo – recimo Možemo prema tome. Ne znamo točno jer oni su dio grupacije europske koja je jako proukrajinski nastrojena, a s druge strane moraju biti oporba i protiv Plenkovića u Hrvatskoj. Ne znam koji je stavi Domina isto. Bez obzira na sve mislim da dvije trećine neće imati”, rekao je analitičar Karlo Jurak.

Može li Hrvatska na koncu snositi posljedice? “Ne vjerujem da će tu biti nešto. Mađarska je članica NATO-a pa znamo im poziciju, i Slovačka. Ne znam jesu tu kakve moguće sankcije. A za naša unutarnja pitanja može biti političkih posljedica. Mi imamo slučaj da se sa figurom načelnika gl. stožera manipulira. Milanović mu je već nekoliko puta zabranio da dođe na Saborski odbor”, podsjetio je Jurak.



Izvor: dnevno/Foto: Fah

Izvorni autor: E.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.