Vučićev ‘pijun’ omražen kod Hrvata, ali ni Srbi ga ne vole: Suborac priznao da je ubio dvoje Hrvata

09.06.2024. 10:15:00

Za bivšeg predsjednika Srbije i sadašnjeg direktora Nacionalnog savjeta za koordinaciju s Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislava Nikolića, posljednji puta javnost je mogla čuti kada je u svibnju ove godine imao prometnu nesreću, ali ne bilo kakvu. Naime, naširoko poznati “Toma grobar” u trenutku prometne nesreće nalazio se u službenom vozilu marke audi A8 kojim je upravljao njegov službeni vozač.

Srbijanska javnost na pogodnost koju Toma koristi čak sedam godina nakon što je prestao biti predsjednikom – nije gledala blagonaklono. Osim što se nezakonito koristi službenim vozilom, tvrdili su, jednako tako nezakonito živi u državnoj vili s dva bazena na Dedinju, a sve režije i troškovi čišćenja bazena idu na teret građana.

Ne treba čuditi što se Nikolić i dalje ponaša kao da je osobito bitna politička figura, jer je općepoznato da je riječ o igraču Aleksandra Vučića i “pijunu” kojeg predsjednik Srbije premješta onako kako on to želi. Još 2012. kada je Nikolić postao predsjednikom Srbije, glasno se šaptalo kako je on samo produžena Vučićeva ruka, te kako im zemlju predstavlja ne osobito pametan, instruirani radikal odgojen na velikosrpskoj ideologiji i vrlo izraženom nacionalizmu.

Foto: Screenshot
Hvali se titulom vojvode i ratovanjem po Hrvatskoj

Da oduvijek mašta o velikoj Srbiji, ni sam Toma grobar nikada nije skrivao. Dapače, javno se hvalio svojom titulom četničkog vojvode koju mu je dodijelio još radikalniji Vojislav Šešelj, a hvalio se i svojim ratovanjem u hrvatskom selu Antin. Riječ je o selu u kojem su počinjeni teški ratni zločini, no ne pretjerano inteligentni i poprilično tašti Nikolić – nije odolio u više navrata ispričati kako je riječ o selu u kojem je upravo on ratovao.

“Zvanje vojvode mi je dodijeljeno ukazom koji je potpisao jedini srpski četnički vojvoda koji se aktivno angažirao u ovoj posljednjoj borbi srpskog naroda za slobodu – dr Šešelj. Pretpostavljam da sam to zvanje zaslužio time što sam sa svojim suborcima Kragujevčanima proveo četiri mjeseca na ratištu u Slavoniji. Četiri mjeseca bez kojih ne bih mogao zamisliti život, koja će pamtiti i moja obitelj. Ali ja sam ponosan na svoje sudjelovanje u ratu. Ratovao sam svim srcem. Ja sam se u tom ratu borio i vratio sam se živ”, izjavio je svojedobno u jednoj televizijskoj emisiji.

“Postoji mogućnost da sam nekog ubio, kao što postoji mogućnost i kao što je točno, da su srpski neprijatelji ubili nekog mog u ovom ratu”, izvalio je javno, no kaznenu prijavu za ratni zločin dobio je tek nakon što su se oglasili preživjeli svjedoci. Okupaciju Antina preživjela je i Rozalija Strinić kojoj su sjećanja na Nikolića oživljena kasnije, kada je on postao poznati političar. Tada se sjetila da joj je znao često navraćati u dvorište.

Foto: Wikipedija
Šešeljevac potvrdio da je Nikolić ubio dvoje civila

“Bio je, ali ja njih nisam pitala ni kako se zovu, ni što traže, tako da nisam ni znala tko je on. Kasnije su mi rekli da je to Nikolić, ali ja vam o njegovoj ulozi u to vrijeme nemam ništa posebno za reći. Nagledala sam se ja svega i najbolje mi je kada se ne moram toga sjećati, jer se odmah uzrujam. Bilo nas je 100-injak koji smo ostali u selu, kada su oni ušli, a onda su samo odjednom počeli nestajati. Ima ih dandanas 17 koje nikada nismo našli. Ja sam našla svoju komšinicu mrtvu u podrumu, a jednog komšiju na bašči, ali nisam vidjela tko ih je ubio. Čak je tijelo komšinice nestalo, dok sam ja otišla prijaviti da sam je našla, i nikada nije pronađeno.”

Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić čak je i javno obznanila, na temelju razgovora s jednim srpskim dobrovoljcem iz Šešeljeve postrojbe koji je 1991. godine bio u Antinu, kako je Nikolić osobno sudjelovao u ubojstvu dvoje hrvatskih civila. I tužno je da je prvi glas o krivnji Tome Grobara potekao iz Srbije, dok naše tužiteljstvo tapka u mraku pored svjedoka koji, manje više, sada nisu među živima.

Tomislav Nikolić nikada nije, a nije niti danas, osobito omiljen i popularan u svojoj zemlji. Za radikalne je Srbe “mlak i nedovoljno karizmatičan”, a liberalnom dijelu građana – neprihvatljiv u svim segmentima. Lanjska vijest da ga Aleksandar Vučić vraća u politiku kako bi uoči izbora dao podršku SNS-u, tamošnja je javnost doslovno ismijala. “Kad Vučić vrati Tomu Nikolića iz naftalina, jasno je koliko je pao rejting SNS-a. Žele dovršiti ono što su obećali ‘da će Srbija biti crna rupa na tepihu Europske unije’. S Tomom pred sankcijama – samo im treba Šešelj”, izjavio je Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, dok je jedan kragujevački komentator izazvao smijeh zaključkom “To je atraktivan potez, poput vraćanja kilometraže na Ladi Samari iz 1986.”

Izvor: dnevno/Foto: Fah

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.