Potresna pjesma novinarke Dnevnog o ubijenom Francuzu ruši rekorde čitanosti

18.11.2018. 10:00:11

OBRATILA JOJ SE KAO MAJKA MAJCI: Potresna pjesma novinarke Dnevnog o ubijenom Francuzu ruši rekorde čitanosti

Obriši suze, Lyliane...

Dugogodišnja novinarka portala dnevno.hr i urednica rubrike Domovina, Snježana Vučković, koja je svojim tekstovima doslovno ispisala povijest Domovinskog rata upoznajući hrvatsku javnost s patnjama i borbama hrvatskih branitelja, te pričajući priče o bitkama o kojima u javnom prostoru nikada nije bilo govora, na popularnom je Facebooku otvorila dušu i – oduševila javnost. Naime, Snježana je napisala pjesmu posvećenu majci vukovarskog heroja Ne plači, Lyliane rodila si heroja, a koja se u kratkom vremenu podijelila više stotina puta, a nagrađena je s više od tisuću lajkova. Takva je Snježana… Onaj tko je ne poznaje, tko ne poznaje to predivno ljudsko biće na kojem će u prvom trenutku susreta s njom vidjeti jedno krhko i nježno ljepuškasto i lepršavo žensko stvorenje u kojem možda u trenutku neće moći spoznati- da je to krhko i nježno stvorenjce toliko čelično i neumorno, predano u pronalasku i prekrasnom opisu tuđih sudbina s toliko duše- da je teško naći pravu usporedbu. Tolike je naoko obične ljudske probleme , posebice one braniteljske -odanim i predanim duševnim i istinskim ljudskim pristupom riješila svojim javnim objavama i svojim zrelim pisanjem, naravno pri tom ne štedeći sebe…Ukratko samo, takva je Snježana! Bilo bi šteta uoči sjećanja na vukovarsku žrtvu ove sa je stihove pustiti da ostanu samo na društvenim mrežama, stoga istu prenosimo u cijelosti:

Obriši suze, Lyliane

znam, danas si željela gledati slike njega i njegove djece kod Eiffelovog tornja, al on je izabrao Vodotoranj. Znam, sada je trebao biti u zagrljaju neke lijepe Parižanke, a ne u zagrljaju vlažne zemlje na nekom mjestu, još neotkrivenom.
Ne plači, Lyliane znam, nisu ga našli, al našao je on nas. Zemlja koja skriva kosti nije uspjela zatrpati njegovu dušu. Našao je on odavno izlaz i ispričao nam svoju priču. Znam, nije isto, Mi oplakujemo smrt heroja a ti svog djeteta. Mi pamtimo vojnika, ti njegove prve korake i razbijeno koljeno. Mi pamtimo njegove zadnje riječi “klaonica”, ti prvi izbijeni zub. Obriši suze, ti francuska damo… nisi dočekala njegove potomke, al zato će naši pričati o njemu. Gubitkom života, tvoje dijete sada živi onaj vječni. Ne plači, Lyliane rodila si heroja Ni Francuza, ni Hrvata … već čovjeka koji je umro za druge”.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.