MORH zataškao incident! Hrvatski MiG-ovi proganjali 60 godina star mlažnjak JNA koji je sletio u Sinj?!

19.08.2022. 18:00:00

Hrvatski MiG-ovi koji čine NATO-ov dežurni borbeni par u srijedu su se dali u potjeru za nekadašnjim školsko-borbenim zrakoplovom bivše JNA koji je, nakon polijetanja iz Slovenije, sletio u Sinj.

Za naše MiG-ove to je bio drugi nalet u samo tri dana. I dok je o prvom, koji se odigrao 15. kolovoza između 11 i 12 sati, MORH i službeno izvijestio javnost, da je na jugu zemlje obavljeno presretanje civilnog zrakoplova Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, o drugom presretanju nekadašnjeg borbenog zrakoplova u srijedu 17. kolovoza na području Sinja službeno nema niti jedne riječi.

image

Policija na terenu

 Privatni album

Kako smo doznali, u srijedu je iz ljubljanske zračne luke Brnik prema Hrvatskoj, u sklopu najavljenog leta po svim propisima i procedurama, poletio zrakoplov G-2 Galeb, dvosjedni školsko-borbeni zrakoplov bivše JNA proizveden u mostarskoj tvornici “Soko”. Ovim je mlažnjakom, starim gotovo 60 godina (proizveden je 1966. godine) i vrijednim oko 60 tisuća eura, upravljao pilot Pero Matas i njegov prijatelj, koji su zrakoplov “trampili” sa slovenskim vlasnikom za Cessnu.

Njime su trebali, po planu leta, sletjeti u zračnu luku na Braču kako bi obavili sve potrebne carinske i druge procedure zbog ulaska u državu, a nakon toga bilo je predviđeno da Galeb krene prema Sinju. No nakon polijetanja iz Slovenije dogodila se nepredviđena situacija zbog koje je, naposljetku, nadležno NATO-ovo zapovjedništvo smješteno u Torrejonu u Španjolskoj, nakon obavještavanja hrvatskih vlasti, “diglo” dva hrvatska MiG-a da provjere o čemu se radi.

image
 Privatni album
’MA NIŠTA STRAŠNO’

– Ma nije bilo ništa strašno, jednostavno smo pri ulasku u hrvatski zračni prostor ostali bez struje u zrakoplovu i svi uređaji koji rade na struju su otkazali, pa tako nismo imali niti radio-komunikaciju. Nestali smo s radara, postali smo nevidljivi za našu kontrolu i zbog toga je nastao problem. Struja je nestala desetak minuta nakon polijetanja, no u jednom se trenutku vratila i sve je proradilo. A onda je opet nestala i niti jedan instrument više nije radio niti smo imali radio-vezu. Srećom, ponio sam i ručnu radio-vezu, koja je dosta kratkog dometa, i negdje kod Vrlike zvao sam Sinj da ćemo sletjeti i da maknu sve s piste. To je bio logičan potez jer je tamo najmanje prometa i, da se nešto loše dogodilo, bila bi puno manja šteta. Nismo imali zračnu kočnicu zbog otkazivanja sustava i nismo mogli predvidjeti kakvo će biti slijetanje. Mi MiG-ove uopće nismo vidjeli, niti smo znali za njih jer smo letjeli dosta nisko, a oni na puno većoj visini. Tek kad smo sletjeli u Sinj, počeli su me zafrkavati da dolazim kao papa, da me prate MiG-ovi. A ja u čudu, kakvi MiG-ovi? – govori 69-godišnji iskusni pilot i zrakoplovni tehničar koji je “u zraku” već više od 30 godina. Napominje da je zrakoplov koji su uzeli u Sloveniji bio pregledan prije leta, sve je bilo po propisima i sve je štimalo, “no nije letio dvije godine i jednostavno se to dogodilo u zraku”.

– Moram istaknuti da smo cijelo vrijeme bili na kursu, nismo ga mijenjali, možda malo visinu, ali to je nebitno. Činjenica je da smo mi neispravnim avionom sletjeli bez greške – kaže pilot, koji jedini u Hrvatskoj, uz svojeg prijatelja, ima dozvolu za upravljanje ovakvim tipom zrakoplova. A Galeb kojim su doletjeli iz Slovenije za sada je jedini takav u Hrvatskoj i ubrzo očekuje da bude i službeno registriran.

image
 Privatni album
BLISKI SUSRET ILI NE

Prema neslužbenim informacijama, MiG-ovi su poletjeli jer je mlažnjak u više navrata mijenjao kurs (iako pilot Matas to odlučno demantira) i tako je postao izrazito sumnjiv, a kontrola leta počela je “spuštati” sve letačke zone koje su sportski aerodromi prijavili za letenje tog dana. Tako se dogodilo i u Sinju, gdje je prijavljeno letenje jedrilicama, pa im je zona letenja “oduzeta” dok su jedrilice još bile u zraku.

U potjeri za Matasovim Galebom jedan je MiG proletio na udaljenosti manjoj od sto metara od njegove jedrilice, rekao nam je jedan od pilota Aerokluba Sinj. S obzirom na brzinu kojom se MiG kreće i njegove manevarske sposobnosti, to je doista opasna blizina, koja se u zrakoplovnoj terminologiji zove “near miss”, odnosno bliski susret koji je mogao rezultirati nesrećom. No Zvonko Kovačević, predsjednik Aerokluba Sinj, kaže nam kako oni nisu dobili službenu prijavu niti jednog pilota da je imao neki bliski kontakt s MiG-ovima na području koje pokriva njihova zona letenja.

 

– U našem je području bila barem jedna letjelica, ali nemam saznanja o nekom bliskom susretu s MiG-ovima. Imali smo otvorenu zonu za letenje u koju su ušla dva MiG-a koja su preletjela nad gradom, što svakako nije dobro. No postoje prioritetni letovi koji poništavaju tu zonu i mi se toga moramo držati bez obzira na dozvolu, ali to nam kontrola leta unaprijed javi. Ovaj put to nije bilo tako – komentirao je Kovačević.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Vladimir Urukalo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.