Bačić predstavio Nacionalni plan stambene politike: Cilj je priuštivo i održivo stanovanje do 2030. godine

18.10.2024. 12:38:00

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine na konferenciji za medije.

„Nacionalni plan stambene politike je prvi krovni dokument i prvi srednjoročni akt strateškog planiranja od nacionalnog značaja u oblasti stanovanja u 34 godine hrvatske državnosti. Značajan broj sugrađana nema mogućnost pristupu stanovanju. Tema stanovanja je top tema, dom je temelj stabilnosti pojedinca i obitelji“ istaknuo je Bačić, dodavši kako su identificirani uzroci visoke cijene nekretnina, bilo da je riječ o kupnji ili najmu.

Razlozi visoke cijene nekretnina

Ministar je naglasio da su tri ključna razloga doprinijela rastu cijena nekretnina: ulaganje u nekretnine zbog niskih kamatnih stopa, povećana potražnja stranih državljana, te inflacija i rast cijena građevinskih materijala kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu. „50 posto nekretnina u Hrvatskoj se plaća gotovinom, najveći posto dolazi od stranaca. 40 posto stambenog fonda, od 2 milijuna 380 tisuća, 958.000 stanova ne služi za stanovanje“, pojasnio je.

Aktivacija praznih nekretnina i dugoročni najam

Nacionalni plan predviđa nekoliko ključnih mjera, među kojima su aktivacija praznih nekretnina, obnova državnih stanova i poticanje dugoročnog najma. „Potrebne su obje mjere, no gradnja je sporija, zahtjeva nova ulaganja, potrebna je infrastruktura. Okrenuli smo se aktivaciji praznih nekretnina putem mjera porezne politike. U javnom savjetovanju je porez na nekretnine. To je porez na stambene nekretnine koje nisu u funkciji stanovanja. No, porezna politika nikada ne može riješiti sve izazove, zato nije dovoljan samo porez na nekretnine“, objasnio je Bačić.

Dugoročni najam, prema njegovim riječima, bit će potican kroz zakonske izmjene koje će osigurati veću pravnu sigurnost kako najmodavcima, tako i najmoprimcima. „Zaustavili smo kratkoročni najam, nužno je zaustaviti prenamjenu stambenih jedinica u apartmane za kratkoročni najam. Napravit ćemo program priuštivog najma. Najmodavci s obzirom na nesigurnost koja proizlazi iz trenutnog pravnog okvira ne usuđuju se ići u dugoročno najam pa radije stan ostavljaju praznim. Izmjenom zakona osnažit ćemo poziciju najmodavca i najmoprimca“, rekao je ministar.

Revolving fond i poticanje održivog stanovanja

Jedna od ključnih stavki Plana je uspostava revolving fonda, koji će se financirati iz sredstava najmoprimaca, povrata kredita, proračuna i EU sredstava. Bačić je istaknuo kako će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) igrati ključnu ulogu u upravljanju fondom.

U okviru održivog stanovanja, posebna pozornost će biti posvećena programima energetske obnove zgrada, ugradnji dizala i uređenju pročelja, kao i poticanju zelene i urbane obnove. Također, novi Zakon o prostornom uređenju olakšat će investitorima pristup izgradnji priuštivih stambenih jedinica, uz obavezu rezerviranja dijela prostora za dugoročni najam.

Javno-privatno partnerstvo za priuštivi najam

Novitet koji bi mogao izazvati polemike je uvođenje javno-privatnog partnerstva za vlasnike praznih privatnih stanova. „Objavit će se javni poziv svim vlasnicima poraznih stanova da stanove prijave u program priuštivog najma, u njihovo ime će tom nekretninom upravljati Agencija za pravni promet. Ići će poziv budućim najmoprimicima. Ako se vlasnik usuglasi da za njegov račun tim stanom upravlja Agencija, ona će mu unaprijed platiti cijeli iznos za razdoblje u kojem će taj stan biti u kratkoročnom najmu i preuzeti sve u smislu odnosa s najmodavcem. U dvije rate se isplaćuje iznos, agencija će useliti u taj stan najmoprimca i on će mjesečno isplaćivati priuštivi iznos najamnine. Ta sredstva će ići u Revolving fond“, rekao je Bačić.

Olakšice za kupce prve nekretnine

Bačić je najavio i povrat dijela PDV-a na kupnju prve nekretnine te povrat poreza na promet nekretnina za kupce nekretnina od fizičkih osoba. Time se nastoji dodatno olakšati pristup tržištu nekretnina mladim obiteljima i onima koji kupuju svoju prvu nekretninu.

Pitanja novinara

Kako će izgledati kada netko iznajmi stan u Splitu i Zagrebu, koliko će im država dati novca?

“Ovo je enorman posao za državu, ulazi u program javnog partnerstva i preuzima odgovornost da upravlja stan u privatnom vlasništvu ali i brigu o najmoprimcu koji može biti neuredan i ne plaćati obveze, no svojim primjerom želimo pokazati da će novi zakon omogućit pravnu sigurnost, najmodavcu i najmoprimcu. Ako smo u stanju isplatiti najamninu najmodavcu u dvije rate i brinuti o postupanju najmoprimca, šaljemo poruku da će zakon o najmu stanova jamčiti privatnoj osobi da može ući u taj najam i da država stoji iza njega. Raspisat ćemo javni poziv s kriterijima za najmodavca i najmoprimcima, ne može se netko sjetiti raskinuti dugoročan najam s najmoprimcem. Ciljamo na prazne stanove. Moraju biti riješeni imovinski pravni odnosi. APR će potpisati ugovor s najmodavcem na razdoblje na koje se prijavi, najmanje tri, a najviše 10 godina. Onda ćemo iz dijela poziva koji se odnosi na zaštićene najmoprimce odabrati najmoprimca koji po broju članova kućanstva odgovara tom stanu. Za šest godina je 42 tisuće eura u Zagrebu za 65 kvadrata, unaprijed isplata u dvije rate, rata neće biti ispod 50 posto. Isti dan pri potpisu ugovora. Nakon polovice vremena najma, preostali dio. Kada ti novci sjednu na račun i najmoprimac uđe u stan, najmoprimac će Agenciji plaćati priuštivu najamninu”. objasnio je Bačić.

Što ako se nekome to ne isplati?

“Mislimo da ćemo na razini EU stabilizirati tržište nekretnina, ne znamo što će biti za 10 godina, no jamčimo da će stanovi biti vraćeni u dobrom stanju i da će dobiti isplate. Što ako padne cijena najma? Priuštiva najamnina ovisit će o broju članova kućanstva. Ovo je prošlo stručnu raspravu, mislimo da je ovo najbrži način priuštivo stanovanje”.

Plastični primjeri za Zagreb, koliko će plaćati najmodavac, koliko najmoprimac?

“Ako imao dvije odrasle osobe s medijalnom plaćom, imaju plaću 2118 eura, dvoje djece mlađe od 14 godina, troškovi režija su im 213 eura, od raspoloživog 30 posto smije biti priuštiva najamnina, ispada da mogu imati 571 eura priuštivu najamninu”. Konkretan podatak ovisi o broju članova kućanstva i primanjima. Neće svaki najmoprimac plaćati isti iznos najamnine, rekao je Bačić.

Kada programi stupaju na snagu?

“Prvo treba donijeti nacionalni plan. On prolazi proces vrednovanja, to traje 30 dana, zatim će ići na javno savjetovanje, također će biti 30 dana, dakle 15. siječnja bi bilo gotovo javno savjetovanje pa idemo na Vladu. Rok koji želim je početak veljače. Kada Vlada usvoji, zakon ide u sabor po hitnom postupku. Sve moramo napraviti do ožujka ako sve bude kako smo zamislili. Što se tiče jedinstvene stope PDV-a, naše postupanje je bilo usuglašeno s regulativnom EU po pitanju kupoprodaje stambenih jedinica, to morate pitati ministra Primorca”.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Branko Bačić/montaža PDN

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.