MORH se rješava ruskih helikoptera: ‘Ukrajinci će se s njima bolje snaći’

14.07.2023. 07:32:00

Hrvatska vojska donijela je odluku da će se do 2026. ili 2027. godine riješiti svih helikoptera ruske proizvodnje, uključujući i helikoptere Mi-117Sh, te ih zamijeniti američkim Blackhawk helikopterima. Razlozi za ovakvu odluku su jasni i temelje se na nedostatku rezervnih dijelova i neizvjesnosti u budućoj suradnji s Rusijom glede održavanja helikoptera. Nakon što je Hrvatska donirala Ukrajini 14 helikoptera Mi-8, Hrvatska vojska trenutno raspolaže s ukupno 14 helikoptera – 10 helikoptera Mi-171Sh i 4 UH-60M Blackhawk.

Kako nam govori neovisni geopolitički analitičar Danko Radaljac, ovaj potez bio je potpuno očekivan.

“Već nekoliko godina svima u Europi je jasno da će se krenuti u rješavanje ruskih helikoptera zbog nemogućnosti održavanja. Rusija je pod embargom i svi imaju problema s remontom. Ovo je bilo za predvidjeti jer dio naših helikoptera već duže vrijeme ima problema s rezervnim dijelovima, radi čega velik dio njih nije letio. Imali smo problema s medicinskim transportima, u požarnoj sezoni, a na kraju i s ispunjenjem vojnih zadaća”, rekao nam je Radaljac.

‘Helikopteri se vraćaju kući

“Bilo je pitanje dana kada će se prelomiti i reći ‘to je to’. Mislim da je konačni okidač bilo slanje helikoptera MI 8 u Ukrajincima, koji imaju dovoljno starih i rezervnih dijelova da im to može biti koristan helikopter. Nemojmo se varati, u ratu je sve korisno“, rekao je Radaljac.

“Ti helikopteri su iz sovjetske ere, tako da se na neki način oni vraćaju kući. Ukrajina još uvijek ima dovoljno dijelova iz doba Sovjetskog saveza, pa će se oni bolje snaći s njima nego mi”, rekao je.

Kako bi vojska imala više od samo četiri američka Blackhawka nakon povlačenja ruskih transportnih helikoptera, Ministarstvo obrane nastoji ubrzati donošenje odluke i isporuku dodatnih osam Blackhawka za Hrvatsku.

“Blackhawk je manji helikopter od MI-ja, pa je upitno može li on obavljati sve zadaće. Ali, kada je u pitanju transport radi spašavanja nečijeg života, nebitno je o kakvom se helikopteru radi”, rekao je Radaljac.

‘Imamo sreće s protupožarnom sezonom’

Zato je opravdano pitanje hoće li s ovih 12 američkih helikoptera vojska moći obavljati sve predviđene zadaće. Neki stručnjaci tvrde kako neće biti problema, ali uz jedan preduvjet. Do izlaska ruskih helikoptera iz sustava Ministarstvo zdravstva mora oformiti višenamjensku helikoptersku službu za medicinske letove. Ako vojska više ne bi obavljala hitne medicinske letove, 12 helikoptera bilo bi sasvim dovoljno za obavljanje predviđenih zadaća.

“Četiri helikoptera nisu dovoljna, a ove godine imamo sreće s protupožarnom sezonom. Nama su helikopteri bitni zbog pomoći u gašenju i komunikaciji, ali i zbog izviđanja jer je važno rano otkriti požar. Što se tiče vojnih misija, smatram da to trenutno i nije veliki problem. No, valja napomenuti da je Blackhawk podosta manji helikopter od MI-ja 117. No, radi se o puno boljem izvidničkom helikopteru”, rekao nam je Radaljac.

Sjedinjene Američke Države su u ožujku odobrile Hrvatskoj paket vojne pomoći u vrijednosti od 140 milijuna dolara. Od tog iznosa, 100 milijuna dolara bit će utrošeno za nabavu četiri helikoptera, dok će Hrvatska kupiti preostala četiri. Prema informacijama Jutarnjeg lista, Ministarstvo obrane nedavno je uputilo pismo namjere Pentagonu u kojem detaljno opisuje model nabave helikoptera i željenu opremu.

“Mislim da neće proći puno vremena prije nego se nabave ti helikopteri. Hrvatska već ima dobro uhodan sustav nabave helikoptera s Amerikancima. Imamo i izvidničke helikoptere koje su nam slali Amerikanci. Oni se time bave već desetljećima. Neće ovdje nastati neka velika rupa”, rekao je Radaljac.

Problem s hangarima

Po dostupnim informacijama, razgovori američke i hrvatske strane oko ovog projekta su vrlo intezivni, a najesen će i zbog ovog pitanja Pentagon posjetiti ministar obrane Mario Banožić kako bi s američkim ministrom obrane pokušao ubrzati cijeli proces realizacije projekta. Plan je da po otpisu Mi-171Sh vojska ima na raspolaganju što više Blackhawkova. Zasad je upitno hoće li imati planiranih 12 komada, ali u svakom slučaju imat će ih manje od 24, koliko ih je vojska imala sve donedavno.

“Možemo nabaviti i veće helikoptere, ali moramo se zapitati za što nam oni zapravo trebaju. Nećemo s njima prebacivati brigadu. Još 2018. godine bilo je velikih problema s remontom, a još 2014. godine i prve ruske invazije na Krim, bilo je jasno da će se morati nabaviti helikopteri saveznika“, rekao je Radaljac.

No, postoji još jedan problem o kojem se ne priča puno. Za četiri Blackhawka koje posjeduje Hrvatska vojska trebalo je dugo vremena da se izgrade hangari, radi čega je MORH bio žestoko kritiziran. Podsjetimo, projekt opremanja Oružanih snaga RH s dva helikoptera počeo je u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a, dok je izgradnja hangara započeta 2021. godine. Njihova izgradnja trebala je biti dovršena još u prosincu 2021. godine, a u međuvremenu je poskupila i cijena građevinskog materijala, pa su porezni obveznici bili primorani ‘odriješiti kesu’ za dodatne troškove. Naime, ovi će hangari porezne obveznike koštati 1,5 milijuna kuna više nego što je trebalo.

“Tu se vidi hrvatska inertnost. To je bilo van svakih gabarita. Takve stvari mogu se raditi bez javnog natječaja jer se radi o pitanju nacionalne sigurnosti, a nitko ne želi staviti svoj potpis na to da ne bi ispalo da je pomogao kumu da izgradi hangar.

Izvor: dnevno.hr/Foto:MORH

Izvorni autor: I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.