SAD u Crvenom moru prvi put upotrijebio močno oružje! Zovu ga "zadnja linija obrane"

02.02.2024. 09:55:00

Projektil Huta bio je na par sekundi od udara. SAD iskoristio "zadnju liniju obrane"

Ovog tjedna, američki ratni brod prvi put je u Crvenom moru iskoristio svoj napredni sustav protuzračne obrane kako bi neutralizirao nadolazeće projektile Huta, izvješćuje CNN. Riječ je o sustavu poznatom kao "zadnja linija obrane" mornarice.

Raketni sustav Phalanx Close-In Weapon System (CWIS) aktivirao je mornarički razarač USS Gravely u utorak navečer protiv krstarećeg projektila koji se približavao na udaljenost od 1.5 kilometara od razarača, ostavljajući tek nekoliko sekundi do potencijalnog udara.

Phalanx sustav obuhvaća Gatling top koji može ispaliti do 4500 metaka od 20 mm u minuti, ciljajući projektile ili druge mete s iznimno malih udaljenosti.

"Oružani sustav Phalanx je brz, računalno kontroliran, radarski vođen sustav koji može uništiti protubrodski projektil na kopnu i na moru", navodi proizvođač Raytheon na svojoj web-stranici pod nazivom "Posljednja linija obrane".

Do sada su američki ratni brodovi odbijali napade Huta s oružjem većeg dometa poput raketa Standard SM-2, Standard SM-6 i Evolved Sea Sparrow, koje imaju domet od oko 12 kilometara ili više. No, u utorak navečer, to nije bilo moguće iz razloga koji nisu otkriveni.

Projektil Huta također je izazvao zabrinutost zbog svoje blizine američkom ratnom brodu, kako ističe Tom Karako, direktor Centra za strateške i međunarodne studije. Analitičar Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice, naglasio je da je uništenje projektila na udaljenosti od 1.5 kilometara, iako uspješno, ne znači da brod nije izložen opasnosti od krhotina.

Phalanx predstavlja ključno oružje za američku mornaricu od uvođenja 1980. godine, instaliran je na svim brodovima američke mornarice i koristi se i od strane najmanje 24 američka saveznika. Ostaje vidjeti hoće li se dalje koristiti u napadima u Crvenom moru.

Unatoč ovom incidentu, Huti, podržani od strane Irana, i dalje nastavljaju napadati komercijalne i ratne brodove u okolici svoje baze u Jemenu, tvrdeći da je to odmazda Izraelu za rat u Gazi. Američki brodovi, kao odgovor, i dalje uspješno obaraju projektile i dronove Huta.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.