Umirovljenici koji rade na četiri sata imaju pravo i na godišnji, evo kako se računa

03.10.2024. 20:17:00

Umirovljenici koji rade na pola radnog vremena uživaju ista prava kao i ostali radnici, bez obzira na broj radnih sati.

Posebno je važno istaknuti pravo na godišnji odmor, gdje nema razlike između rada na puno i nepuno radno vrijeme. Svaki radnik, pa tako i umirovljenik, ima pravo na najmanje 20 dana godišnjeg odmora, bez obzira radi li puno ili skraćeno radno vrijeme. Tako, primjerice, sezonski radnici ostvaruju pravo na godišnji, a nakon mjesec dana rada stječu pravo na 1,66 dana odmora, odnosno pet dana za tri mjeseca.

Prema podacima, više od 32.600 umirovljenika radi na pola radnog vremena, najčešće u trgovinama, prerađivačkoj industriji i turizmu, a mnogo njih zasniva ugovore na određeno vrijeme. Važno je da umirovljenici, kao i svi radnici, budu svjesni svojih prava, uključujući pravo na godišnji odmor.

Zakon o radu izjednačava prava radnika koji rade na puno i nepuno radno vrijeme, što znači da umirovljenici koji rade na pola radnog vremena uživaju jednaka prava kao i ostali. Nepuno radno vrijeme definira se kao svako radno vrijeme kraće od punog, no ukupan broj sati ne smije premašiti 40 sati tjedno. Umirovljenici, pak, mogu raditi do polovice punog radnog vremena i pritom primati punu mirovinu.

Jednako kao i ostali radnici, umirovljenici ostvaruju pravo na godišnji odmor prema broju odrađenih mjeseci. Zakon o radu jasno kaže da radnik "zaradi" 1,66 dana godišnjeg odmora za svaki mjesec rada, što znači da za tri mjeseca rada imaju pravo na pet dana godišnjeg. To pravo ne može se osporiti, niti se može zamijeniti novčanom isplatom, iako neki poslodavci to preferiraju.

Međutim, kada je riječ o pauzi, zakon pravi razliku – pravo na pauzu od najmanje 30 minuta imaju samo radnici koji rade najmanje šest sati dnevno. Radnici na pola radnog vremena pauzu mogu dobiti, ali to ovisi isključivo o volji poslodavca.

Osim toga, umirovljenici koji rade imaju pravo na novi izračun mirovine nakon što ostvare godinu dana radnog staža, što može dovesti do povećanja mirovine temeljem uplaćenih doprinosa. Radom na pola radnog vremena tijekom dvije godine, mirovina im se može povećati na temelju dodatno ostvarenih uplata.

Izvor: PDN/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.