26. prosinca – Sveti Stjepan Prvomučenik

26.12.2023. 08:45:00

Sveti Stjepan prvi je koji je za Krista posvjedočio svoju krvlju. Zbog toga je nazvan Prvomučenik , a njegov lik je u povijesti crkve i spasenja ostao kao primjer svih ostalih mučenika.

Svetkovina svetoga Stjepana Prvomučenika slavi se drugi dan Božića, 26. prosinca. Na taj je dan ova svetkovina u crkvenom liturgijskom kalendaru uvedena 380. godine.

Zbog svoje blizine najradosnijoj i jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, svetkovina Božića, ta svetkovina i taj svetac promovirani su kao najbliži Kristu i onom malom djetetu, malom Bogu, Božiću, da se time naglasi i Kristova žrtva koju će na Kalvariji podnijeti za ljudsko spasenje. .

Nebeski rođendan 

Dakle, kao što je rođenje Kristovo, Božić, Isusov ovozemaljski rođendan, tako je Stjepanova smrt njegov nebeski rođendan. Time nam svetac Prvomučenik daje primjer i poticaj kako u životu živjeti, kako se nositi s neprijateljima i za koga i koje ideale se u ovom životu žrtvovati.

Bio je čovjek molitve i propovjednik, brinuo je za siromašne, udovice te se isticao u darežljivosti i čistoći. Posvuda je navješćivao radosnu vijest te je činio velike i čudesne znakove u narodu.

Luka ističe da je Stjepan pun milosti i snage (Dj 6,8). Njegove propovijedi obratile su se mnoge Židove, a broj kršćana koji su se obratili po njegovim propovijedima je iz dana u dan sve više rastao. Stjepan je iščitavao Stari zavjet u svjetlu navještaja Isusove smrti i uskrsnuća. Sve je to potaknulo Židove da ga uhite i izvedu pred sud te da pogube kamenovanjem.

Dok su ga ubijali, sveti Stjepan vidio je otvoreno nebo, zavapio i zadnje riječi su mu bile praštanje svojim mučiteljima, baš poput Isusa. Umirući, kako bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!” .

Moći svetog Stjepana 

Nakon Stjepanove smrti njegovo je tijelo preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema. Ostaci tijela sv. Stjepana iskopani su te kasnije preneseni u Carigrad, a drugi dio u Rim te je zakopan uz tijelo svetoga Lovre.

Isto tako, oko 415. godine, neki svećenik imenom Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je sahranjen đakon Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani te su kasnije čašćeni i na zapadu; jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo sv. Lovre, đakona.

Pronalazak moći sv. Stjepana slavi se 3. kolovoza, a 26. prosinca slavi se Stjepanova mučenička smrt.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.